top of page

Seed-starting time

Sredina veljače i početak ožujka vrijeme je kada sam ove godine odlučila započeti sa sjetvom prvog sjemenja cvijeća. Prošle godine, koja je ujedno bila i moja prva godina uzgoja, to sam učinila dosta kasnije i iako sam bila zadovoljna urodom, u njemu sam zbog tog kašnjenja uživala kraće nego sam mogla.


Iako me čeka još mnogo poslova vani poput planiranja tla, gradnja visokih gredica, priprema tla i sl. a za što čekam ljepše, suho vrijeme, sada je idealno vrijeme za ono što se može učiniti unutra, a to je upravo sjetva sjemenja kojem treba nešto duže vremena za razvijanje u biljku.


U našem području mraz se zadržava dosta dugo i, prema iskustvu, sredinu svibnja vodim kao vrijeme posljednjeg mraza. Kako bih dodatno zaštitila presadnice, planiram ih saditi u visoke gredice sa poklopcima koji daju efekt staklenika, ali i pratiti temperaturu tla. Plan za ovu sezonu jest biljke rasporediti u dvadesetak visokih gredica. U planiranju sjetve pomaže mi planer sjetve, tako da sam napravila i jasan raspored kada ću što saditi.
Ove će se godine u našem cvjetnjaku pronaći:

- islandski makovi

- divlja mrkva

- kozmos

- astere Duchesse

- cinije

- ranunkule

- anemone

- dalije (Café au lait, Bronze, White, Tangerine, Daisy Duke, Bishop of Dover, Teesbrooke Audrey, Great Silence, Bishop of Oxford)

i još poneka druga vrsta.


Lukovice tulipana i narcisa stavljene su još u jesen i uskoro bi trebale procvjetati čemu se posebno veselim. Sve je potpuno drugačije kada se pojavi prvo proljetno cvijeće.


Također, ono čime sam posebno oduševljena jesu blokatori tla koji znatno pojednostavljuju postupak sjetve, štede prostor, ali i izbjegavaju korištenje posuda. Najviše ih koristim za biljke koje teže podnose presađivanje, poput makova. Druge najdraže posudice za sjetvu jesu ekološke okrugle i kvadratne tresetne posudice koje se zajedno sa biljkom kasnije polažu u zemlju.

Osim navedenog, za sjetvu koristim i posude sa 56 i 72 ćelije u kojima uzgajam presadnice cvijeća koje nije toliko osjetljivo, poput kozmosa.

Dalije ću nešto ranije staviti u posude i držati ih u zatvorenom dok potpuno ne prođe opasnost od mraza, a onda ću ih presaditi u vrtne gredice.


Planova je puno, poslova još više. Ukoliko se barem nešto od mojih želja ostvari, biti ću presretna. Stay tuned :)All the flowers of all the tomorrows are in the seeds of today.

Comentarios


bottom of page