top of page

Garden stories - January garden plansSiječanj je mjesec kojeg uzimam polako. Volim njegov smiraj i vrijeme za spore aktivnosti. Dođe mi kao mjesec sanjarenja. Prirodno je godinu započeti novim odlukama i planovima, obećanjima prvenstveno sebi i odabirom riječi koja će nam biti vodilja tijekom cijele nove godine. No, ono čemu se posebno veselim u zimskim počecima godine jest planiranje nove sezone vrtlarenja i cvijeća.


Stiže nam treća godina vrtlarenja oko kuće i polako je sve mnogo lakše. Još uvijek puno učim, otkrivam, istražujem i ispitujem i posebno me raduje kada vidim rezultate truda i vremena, a ponajviše strpljenja i zahvalnosti. Naučila sam ne žuriti, pomiriti se sa procesima za koje je potrebno vrijeme i biti zahvalna na svakom iole sitnom uspjehu.


Otkako sam ušla u svijet cvijeća, vodim dnevnik aktivnosti, opažanja i stvari koje funkcioniraju, a koje ne. Općenito kod uzgoja na otvorenom, bitno je uzeti u obzir specifičnosti podneblja u kojem se nalazimo. Klimatske promjene kojima svjedočimo mnogu literaturu iz ranijih godina stavlja izvan funkcije, a klimatska neizvjesnost stavlja još veći izazov ovim aktivnostima.


Dnevnikom aktivnosti olakšala sam sebi cjelokupni proces pripreme za sjetvu i sadnju, ali i rasporedila sve potrebne aktivnosti i u nastavku vrtlarenja kako mi pored ostalih obaveza nešto ne bi promaklo, a ključno je za kontinuiranu brigu i zdravi razvoj cvjetnjaka.


Planovi koji su zacrtani za ovu godinu nastavljaju se na uzgoj vrsta cvijeća iz prethodnih godina, ali i uvođenje ponekih vrsta jednogodišnjeg cvijeća po prvi puta, poput zijevalica, kadifa, mirisnog graška i dr.


Osim jednogodišnjih biljaka, planiram dodati pokoju novu voćku i proširiti uzgoj povrća na veći broj gredica te dodati nekoliko trajnica poput ruža, hortenzija i jasmina.


Siječanj je mjesec inspiracije i planova. Prikupljam fotografije cvijeća i cvjetnjaka koje me najviše inspiriraju, ali se prisjećam i svojih najljepših vrsta koje mi daju vjetar u leđa za nove izazove.

gardening begins in a January with the dream
Коментарі


bottom of page