top of page

Motherhood journey



"The challenges I face today will make me a better mother tomorrow."

Često puta odemo s djecom u prirodu. Nikamo daleko, tek nedaleko naše kuće, a opet takvo mjesto izgleda kao miljama daleko. Volimo ih s vremena na vrijeme odmaknuti od civilizacije, tehnologije i zatvorenih prostora sa ciljem istraživanja, kretanja i udisanja čistog zraka. No, volimo ih odmaknuti u drugačije okružje kako bismo uhvatili njihovu pažnju i vrijeme za sve nas. Takvi izleti ujedno su i trenuci za razgovore o spontanim temama, prilika za odgovaranje na brojna pitanja i provjetravanje misli. Pitam se, koliko dugo ćemo još to moći?


Često se dotaknemo i sanjarenja ili pak ozbiljnih razgovora o budućnosti, planovima, namjerama i željama. Svatko od nas razmišlja na svoj način, netko više o prošlosti, netko više o budućnosti. Netko bi volio sve mijenjati, a netko moli da ostane baš ovako kako jest. Dječja znatiželja je na najvišoj razini. Sve je više pitanja o događajima oko nas, a sve manje pametnih odgovora... I sve mi je teže dati im razumne odgovore na mnoga pitanja, posebice o ljudskim postupcima i posljedicama istih. No, pored svih zadaća roditeljstva, jedna od najvažnijih je sačuvati nadu i optimizam, poticati ih na kreativnost i osluškivanje samog sebe, poticanje na razgovor i pokazivanje čim više toga. Stvaranje odnosa povjerenja i pokazivanje vlastitim primjerom.


Shvaćanje odgovornosti za svoje postupke, važnosti discipline i dosljednosti te sposobnosti odgađanja užitka ili nagrada sada kako bi bilo lakše u budućnosti, područja su u kojima je roditeljstvo itekako izazovno. Kako za djecu tako i za roditelje. Postavljanje ispravnih stupova odgoja u vremenu gdje utjecaji drugih dolaze sa svih strana, kada pažnja roditelja mora biti ispravno balansirana između opreza i kontrole i dovoljne slobode djetetu kako bi istražilo samo sebe, preuzelo odgovornosti, a ujedno ostalo kreativno i svoje.


U nekim vlastitim borbama s kojima se kao osoba, a ujedno i kao roditelj nosim, bilo da su one posljedica prošlosti, nekog drugog vremena i načina odgoja, vlastitih iskustava, ali i suvremenih boljki, važno mi je odrediti ispravnu distancu kojom ću koračati uz svoju djecu, dovoljno daleko da im dam potreban prostor, a opet ne previše kako bih im u svakom trenutku bila podrška i pomoć kada je to potrebno. I, naravno, bezuvjetna ljubav na svakom njihovom koraku.










bottom of page