top of page

Homemade Baptism Christening sugar cookies


Dragi moji,

ima li ljepše dekoracije stola i ugodnijeg mirisa doma od pečenih domaćih keksica? Ove male poslastice jednostavne su za pripremu i zarazne za ljubitelje slatkog, a prekrasne za dekoraciju i konfete u svečanim prilikama.

Donosim vam recept za izradu ovih malih ljepotica koje sam pripremila za svečanost krštenja naše male princeze 🙂



Sastojci za tijesto:

1. 230 g maslaca sobne temperature (no ne smije biti premekan) 2. 200 g šećera 3. 450 g brašna za kolače 4. 1 prašak za pecivo 5. 1 veliko jaje 6. prstohvat soli 7. 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limuna (opcionalno)

Priprema tijesta:

Pjenasto izmiješajte maslac sobne temperature i šećer (otprilike 5 minuta). Dodajte razmućeno jaje sa ekstraktom vanilije i miješajte još jednu minutu.

Postepeno dodajte brašno sa umiješanim praškom za pecivo i miješajte toliko dugo dok se sastojci ne povežu.

Pripremljeno tijesto odložite u hladnjak preko noći ili barem na 3 – 4 sata.

Izrada i pečenje:

Između dva sloja papira za pečenje razvaljajte tijesto i željenim kalupima izrežite oblike. Pripremljene oblike prije pečenja rashladite u hladnjaku petnaestak minuta. 

Pecite na temperaturi od 190° C 8 – 9 minuta (dok se sredina keksa ne digne)


Kako bih dobila na svečanom izgledu, kolačiće sam ukrašavala šećernom masom – kraljevskom glazurom. Ova masa česta je u dekoracijama slastica jer njome možete crtati razne oblike, ispisivati slova i slično. Odlična je za personalizaciju slastica!

Sastojci i priprema šećerne mase – kraljevske glazure:

1. 1 kg šećera u prahu

2. pola čajne žličice vinskog praška za pecivo

3. 5 bjelanjaka

4. pola čajne žličice arome vanilije ili limuna (opcionalno)

Umutite bjelanjke dok ne dobiju malo mjehurića. Postupno dodavati šećer u prahu sa vinskim praškom za pecivo, miješati dok ne dobijete bijelu, srednje čvrstu smjesu. Na kraju dodajte aromu.

Navedenu smjesu koristite za izvlačenje rubova i linija. Po želji možete smjesu rasporediti u zdjelice i dodati u svaku par kapi boje za hranu kako biste se poigrali ukrašavanjem raznim bojama smjese. 

Za glaziranje ili ispunjavanje prostora između kontura, u navedenu je smjesu potrebno dodati 1 1/2  – 2 1/2 čajne žličice vode.

Kada smjesu ne koristite, vrlo je važno prekriti je plastičnom folijom jer se brzo suši. 


Ja sam koristila smjesu u bijeloj boji, a za iscrtavanje križića i slova S (početno slovo imena) sam smjesu obojala u nježno rozu boju.

Naravno, i ovdje mašti nema kraja. Dodatno se možete poigrati ukrašavanjem jestivim perlicama, mrvicama i slično.


Osim za dekoraciju stola, kekse sam koristila i kao konfete uzvanicima. Mogu se upakirati u čipkaste vrećice ili drvene ukrasne kutijice.


O kojoj god da je prilici ili svečanosti riječ, ukupnom dojmu možemo doprinijeti kada ga oplemenimo domaćim, ručno ukrašenim slasticama.


Koristite li i vi domaće kekse kao dekoraciju? Pišite!


bottom of page