top of page

Homemade apple cake



Ako ne putovanjem, vikend volimo zasladiti domaćom slasticom. Ovaj smo vikend imali berbu grožđa i subota je protekla u pripremama za taj, dragi nam, običaj.

Osim što smo djeca i ja pripremali subotnji ručak i kolače za berbu, nama za dušu sam u pripremu ubacila i jedan od meni dražih deserta. Ono čemu zasigurno ne mogu odoljeti jest okus kolača od jabuka, miris cimeta u domu, a ovaj će recept posebno razveseliti one koji, kao i ja, vole jednostavnu pripremu deserta. Naravno, ništa ne bi uspjelo bez mojih malenih pomagača ♥.



Sastojci (za kalup promjera 26 cm):

- 200 g oštrog brašna

- 175 g maslaca

- 100 g kiselog vrhnja

- prstohvat soli

- 100 g šećera

- 750 g jabuka

- prstohvat cimeta u prahu

- šećer u prahu za posipavanje


Pripremite brašno sa 125 g maslaca izrezanog na listiće, kiselo vrhnje, sol i 75 g šećera. Sve sastojke dobro izmiješajte i rukama umijesite u tijesto. Tijesto omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.

Nakon hlađenja tijesto razvaljajte i stavite u kalup koji ste ranije premazali maslacem, te ga na više mjesta probodite vilicom.

Rub tijesta presavijte prema unutrašnjosti i tako napravite rub.

Pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15 minuta.


Za to vrijeme ogulite jabuke i izrežite na tanke ploškice. Nakon 15 min pečenja, podlogu od prhkog tijesta obložite narezanim jabukama.


Ostatak maslaca rastopite i njime premažite jabuke. Posipajte mješavinom preostalog šećera i prstohvatom cimeta u prahu.


Kolač od jabuka pecite do kraja u pećnici otprilike 25 minuta.

Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu.


Kao dodatak gotovom kolaču, možete dodati i kuglicu sladoleda od vanilije.






Dobar tek!




bottom of page