top of page

Predivna radionica fotografije i stiliziranja u Motovunu


An old door

"Mjesto gdje življenje svog sna postaje real life priča"


Svibanj je pri kraju, a ja sam još uvijek pod dojmom događaja na kojem sam imala prilike sudjelovati početkom ovog mjeseca. Riječ je o predivnoj, dvodnevnoj radionici fotografije i stiliziranja na očaravajućoj lokaciji Ville Angelo u Motovunu.


Lifestyle portfolio class - prva je kreativna radionica u Hrvatskoj koju su osmislile i pretvorile je u stvarnost dvije kreativne duše koje, iz moje perspektive, rade najljepši posao na svijetu - vizualno ističu sve ono lijepo u životu, stvaraju najljepše priče i nesebično prenose svoje znanje drugima - to su Lidija Tomas Matijević i Marina Ćosić čije stvaranje možete pogledati na poveznicama ukoliko još uvijek niste. Ovaj mini retreat kako ga one vole zvati bio je izvrstan spoj edukativno-radno-kreativno-opuštajućeg druženja. Bez obzira na prethodno znanje svake od nas polaznica i specifičnosti kreativnog posla kojim se bavimo, radionica se pratila s lakoćom i svakom novom temom otvarale su se brojne nove ideje i "aha" trenuci.Sjećam se samog početka cijele priče i trenutka u kojem me Lili nazvala i sa tolikom strašću i uzbuđenjem predstavila ideju radionice koju su osmislile. Već sam tada vjerovala u njeno uspješno ostvarenje, a ujedno i bila sigurna kako će ista, vođena tolikom ljubavlju i pozitivnom energijom, iza sebe ostaviti velik trag. I upravo tako i jest.Slow life photography

Teme iz područja stiliziranja, vizualnog pripovijedanja, fotografije te business coachinga, sa mnoštvom predivnih rekvizita, u vili i okružju koji su raj za sve ljubitelje fotografije privukle su me na prvu. Osim svega navedenog, cjelokupnom doživljaju završni pečat dala je grupa predivnih ljudi, istomišljenika i sanjara s kojima sam imala čast i zadovoljstvo sudjelovati na ovom događaju i time stekla neprocjenjiva prijateljstva i učinila korak bliže ostvarivanju svojih snova.Slow life photography


Villa Angelo, lokacija gdje se radionica održala, nalazi se u samom gradu Motovunu, a krase je spektakularan pogled na doline, velika terasa i prelijevni bazen. Ova vila pripada grupi kamenih kuća iz 18. stoljeća, još iz doba Rimljana. Kako bi zadržala svoju autentičnost i ljepotu, obnavljana je više puta samo najboljim materijalima. Upravo kao takva, ova je lokacija u svima nama probudila brojne osjete i svojim teksturama omogućila stvaranje brojnih setova i oku i duši ugodnih scena.

Photography workshop


Radionica je oba dana započela zajedničkim doručkom, toplim pecivima koje bismo sami ispekli te kavom i čajem. Taj neformalni dio i druženje omogućio nam je bolje međusobno upoznavanje, stvaranje prijateljske i opuštajuće atmosfere i pozitivne energije za kreativno učenje i stvaranje. Neprocjenjivo je biti okružena sa toliko divnih, kreativnih žena koje gaje neiscrpnu strast prema fotografiji.

Photography workshop


Program radionice je bio koncipiran redom teorijskih predavanja, a zatim redom praktičnog rada. Ovakva dinamika omogućila nam je dovoljno fokusa i koncentracije, a opet i odmora uz inspirativan i kreativan rad.


Temu stiliziranja pobliže nam je na profesionalan, a opet blizak, topao i prijateljski način, dočarala draga gošća Edi Antonia Brljafa koja je po svojoj estetici, znanju i iskustvu jedna od najboljih u ovom području. Prilika za učenjem od najboljih rijetka je povlastica i još jedna od stvari na kojima sam sa ove radionice posebno zahvalna.Photography workshop


Photography and styling workshop


Photography and styling workshop


U pauzama od učenja i stvaranja uživali smo u lokalnim delicijama, piću i ugodnom druženju.Photography workshop


Photography workshop

Po meni najljepši dio radionice bio je kreativni dio koji je pratio teorijske teme i obuhvaćao timski, ali i samostalan rad. Ovakav koncept uči o drugačijim načinima provedbe ideje, omogućuje povezanost s drugima, učenje od drugih i kritičko razmišljanje, razvija timski rad i pogled na zadatak iz neke druge perspektive, potiče stvaranje mašte i razvoj kreativnosti.


Teme i setovi fotografije i stiliziranja bile su beskonačne, od product do lifestyle fotografije hrane poput vrhunsko ukrašenih i ukusnih torti, spektakularnog istarskog pejzaža, interijera, ljudi, organske kozmetike, najljepših vrsta cvijeća i ručno izrađenih keramičkih komada, te brojne druge namještene, ali i potpuno spontane scene.


Jedna od posebno osmišljenih scena bila je scena iz Local Milk bloga, kao tribute prerano preminuloj autorici Beth Kirby čiji su talent i stvaranje ostavili veliki i neizbrisiv trag na velikoj zajednici kreativaca.Photography workshop


Kako bih Vam vizualno dočarala ovo neprocjenjivo iskustvo iz ove, meni dosad najljepše radionice na kojoj sam sudjelovala, donosim vam neke od najdražih trenutaka u fotografijama koje slijede:

Photography workshop


Photography workshop

Photography workshop


Photography workshop


Photography workshop

Photography workshop

Photography workshop

Photography workshop

Photography workshopPhotography workshop


Photography workshop

Photography workshop

Photography workshop

Photography workshopPhotography workshop


Photography workshop

"Ideja podučavanja ili mentorstva nije u tome da se stvori još jednakosti ili kopija postojećeg, nego da se ukaže na novi način promišljanja, prošire vidici i promijeni perspektiva uz prenošenje znanja i iskustva koje je netko stjecao dugi niz godina.
Dobiti uvid u tuđe iskustvo, privatno i poslovno, u intimnom okruženju ima vrijednost koja se ne može dočarati riječima." (Lifestyle portfolio class)


Često puta, u donošenju odluke za sudjelovanjem na ovakvim događajima, na papir stavljamo samo one razloge koji se na papir staviti mogu. No nebrojeno je puta vrijednost toga mnogo veća. A za razliku od običnog traga na papiru i neizbrisiva.....Hvala Lili i Marina!

Comments


bottom of page