top of page

Fall wreath




Nešto je magično u osušenom cvijeću. Sušenjem mu boja postaje zagasitija, no posebna i vječna.

Ono što često radim ujesen jest šetnja prirodom i ubiranje primjeraka koji će se pronaći na jesenskim dekoracijama. Tako u dom unosim djelić prirode i u periodu kada je slaba plodovima i odlazi na počinak.


Jedni od meni najdražih dekoracija jesu vjenčići. Tako jednostavni, a tako profinjeni, u dom unose toplinu i dobrodošlicu.





Vjenčić je nešto što vrlo lako možete izraditi sami. Dovoljna je jedna vesela šetnja prirodom i puno mašte.


U prirodi ili oko kuće nabavite razne vrste grančica, cvijeća i lišća. Možete ubrati već osušene ili ih osušiti kod kuće. Ja sam za ovaj sam vjenčić koristila već osušene hortenzije iz vrta, a gipsofilu, eukaliptus i divlju mrkvu sam osušila kod kuće. Kao bazu vijenca koristila sam brezine grančice, a osim nje možete još koristiti vrbine ili bukove, sa ili bez lišća. Kao baza vijenca mogu se koristiti i gotovi metalni krugovi za tu namjenu.





Za dekoraciju vijenaca izvrsni su i: slamnata ruža, kamilica, suncokret, kokotić, cinije, makovi, kozmos, šipak...


Kada ste pripremili bazu vijenca, započnite sa slaganjem biljaka. Ja ih ponajprije kombiniram izvan vijenca kako bih otprilike dobila izgled vijenca. Ukoliko imate male biljčice, možete ih prethodno povezati u buketiće i takve učvrstiti na vijenac.


Biljkama ostavite duže stabljike kako biste dobili fleksibilnost u slaganju i njihovom položaju, a povezujte i učvršćujte rafijom, koncem ili tankom žicom.


Ljepota ovog projekta je u tome što ne možete pogriješiti. Opustite se i dajte mašti na volju.

Položaj biljaka i njihova količina ovisi isključivo o vašoj volji i ukusu. Možete ih složiti samo na jednoj strani (kao u mom slučaju), na suprotnim stranama vijenca ili duž cijelog okvira. Svaka će kombinacija izgledati lijepo.


Ja obično prislonim vijenac uz zid ili vrata za koja je namijenjen i tako odredim koja količina i raspored biljaka mu najbolje odgovara. To radim i tijekom građenja vijenca kako bih provjerila stoji li u ravnoteži i odredila kada je gotov.






















Kada ste zadovoljni izgledom, biljke dodatno učvrstite rafijom, koncem ili tankom žicom i odrežite višak stabljiki. Privežite žicu ili špagicu na koju ćete vijenac objesiti i po želji dodatno ukrasite svilenom, satenskom ili lanenom trakom.








"... there are flowers in my chest again. the kind that do not lose their bloom."




I to je to. Brzo i jednostavno!

Ovakvi projekti su kao stvoreni za tmurne, kišne, jesenske dane.


Savjet više: u izradu uključite i djecu. Neka vam i ona naprave svoje kombinacije - takvi će vijenci imati još više duše i ljubavi.


Uživajte i čuvajte se ♡

bottom of page