top of page

Clean the house, slow down and stay safe




Svjedoci smo trenutno neopisive situacije u cijelom svijetu. Situacije koja je stigla tako iznenada i u vrlo kratkom roku promijenila živote svima nama. Koliko god se radilo o ozbiljnom problemu na svjetskoj razini, pokušajmo se okrenuti svemu pozitivnom što iz ove situacije možemo izvući, oduprijeti se negativnim i paničnim emocijama i okrenimo situaciju u svoju korist. Naravno, ovo je situacija u kojoj bismo trebali dokazati kako možemo biti disciplinirani, složni i nimalo sebični. Situacija u kojoj empatija i pomoć drugima, poglavito starijima, mora biti prioritet.


Od danas sam kod kuće sa djecom. Vrtići i škole su zatvoreni, nastava se odvija na daljinu, polako se zatvaraju sva radna mjesta, raditi će tek neophodno. Suprug nije u mogućnosti ostati kod kuće, naprotiv, trenutno je jedan od najvećih junaka ove priče i bori se za zdravlje drugih.


Puna sam emocija, no nastojim ostati pozitivna i uhvatiti se u koštac sa prijetnjama zdravlju moje obitelji.

Ponajprije je uslijedilo nešto uranjeno proljetno čišćenje doma jer je dezinfekcija doma imperativ očuvanja zdravlja svih ukućana. Dezinfekciju provodim prvenstveno prirodnim pripravcima, alkoholnim octom, sodom bikarbonom i antivirusnim eteričnim uljima.. Kemijska sredstva za čišćenje potpuno izbjegavam jer zbog svojih sastojaka direktno štete našem zdravlju, ali uništavaju i bakterije koje su pozitivne za naš imunološki sustav.






Osim dezinfekcije doma, vrlo je bitno redovito pročišćavati zrak u prostorijama, stoga su prozori često otvoreni, a difuzor kojim vlažimo zrak neprestano radi. Par kapi eteričnih ulja u difuzoru djeluju pročišćavajuće, ali i šire ugodan miris domom.


Kroz igru sa djecom, očistili smo sve ormare i površine, tepisi su bili na detaljnom pranju, pročišćene su sve tapecirane površine. Sretna sam što je naš dom tako čist, ujedno i zdrava i sigurna oaza.


Police u trgovinama su većinom prazne i opustošene, no kad je o sredstvima za čišćenje riječ, poneke možete napraviti i sami:


Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju površina u domovima:


100 ml vode,

40 ml alkoholnog octa

30 grama limunske kiseline 40 kapi eteričnog ulja limuna. čajevca, eukaliptus globulusa ili ravensare

Pomiješaje u bočici s raspršivačem.


Sredstvo za čišćenje površine u kuhinji:


- 1/3 alkoholnog octa, te 2/3 vode.

U tako pripremljenu otopinu dodajte 10 kapi eteričnog ulja limuna.

Poprskajte površinu i nakon dvije minute obrišite


Sredstvo za dezinfekciju ruku:


- 40 grama gela aloe vere, - 5 grama biljnog glicerola - 5 kapi eteričnog ulja eukaliptus globulus, - 5 kapi eteričnog ulja ravensare

Pomiješajte u bočici i sredstvo nanesite na ruke u veličini graška.



Osim prilike za detaljnim čišćenjem doma, ovo je i trenutak za posvetiti se jedni drugima, ali i samima sebi. Iako nije vrijeme za okupljanje i druženje uživo, iskoristimo prednosti moderne tehnologije i načina komunikacije. Ostanimo povezani sa svojim najdražima, ali si katkada priuštimo tišinu i ugodimo sebi.


Nama je ovo prilika za pročitati sve knjige i slikovnice koje još nismo stigli, slikanje vodenim bojama što posebice volimo, učenje i razvijanje nekih novih vještina, razvoj novih ideja i projekata. Sakupljamo ideje za Uskrs, pripremamo sjeme i gomolje cvijeća za sadnju na otvorenom, šetamo prirodom i udišemo svježi zrak, upijamo prve zrake sunca i radujemo toplom vremenu koje nam dolazi, vježbamo, zdravo se hranimo i puno razgovaramo o svemu.


Istovremeno, nadajmo se kako će ova borba ubrzo završiti velikom pobjedom, ali i promjenom prioriteta, te osviještenim i zdravim načinom života svih nas.


Ostanite zdravi i na sigurnom, čuvajte se!



bottom of page